2013 Award Winners

Award of Excellence: Urban Elements

Rideau Canal Skateway Chalets

Rideau Canal Skateway Chalets

The Rideau Canal Skateway Chalets by the National Capital Commission animate the winter season for the people of Ottawa, and present Canadian people and international visitors with the opportunity to experience a remarkable celebration of winter in the heart of the City. The arched, open web steel structure is inspired by several Victorian-era bridges, which span the Rideau Canal, as well as the boats that ply the waterway, and the images of skate blades and sled runners.

Jury's comments:

AN: "A cohesive and elegant series of structures, which leverage and enhance one of the city's key assets – the Rideau Canal. Feels like an intuitive addition to support one of Ottawa's most famous rituals."

PF: "The form of the urban pavilion is clearly laid out and the tectonic solution is intelligent. Somewhat in the style of architect Jean Prouvé, this pavilion offers a successful integration between program, structure and form. The result is a figure that will probably become an icon on the canal."

GG: "It's a wonderful concept. An architecture that creates a sense if place in a temporary condition. It brings warmth to its environment and it's expandable as a concept or a system."

Project Team

Anthony Leaning, Richard Gurnham – CSV Architects
Scott Funnell – Halsall Associates
Gordon King – Gordon King Photography
Tom Laverty – National Capital Commission - Project Owner/Developer

 

Award of Excellence: Urban Infill (low-rise)

Hintonburg Six, 121a/121b/123/129b Armstrong Street and 95 Pinhey Street

Hintonburg Six, 121a/121b/123/129b Armstrong Street and 95 Pinhey Street

Hintonburg Six is four detached buildings and one semi-detached building that replaces a former single dwelling and garage, which occupied the 600 m2 lot. Each home is approximately 100 m2 and is built on a 100 m2 lot. The landscaping at the street softens the interface of the buildings and sidewalk. Building and landscape materials reference the industrial heritage of the area. The car is comfortably located in the overall composition; it is accommodated but not overbearing. The walking experience is animated by the 'stuff' of everyday living seen through the expansive windows, furniture, plants, artwork and people.

Jury's comments:

AN: "A fresh and progressive development that suggests a new typology for housing near the city centre."

PF: "Quite a radical proposal that is built around the empty spaces, around the "in-betweens". The result is a typology oriented around the combination, the assembly, finally proposing a successful composition. The clarity of the parti contributes to the success of the whole, to the patient search for a balance between solids and voids, between light and dark, bottom and top. A serious work."

GG: "It's clear and straightforward, non preset tips in its intent. Great homes, nice spaces and a thoughtful composition if massing that fits , while advancing the language of the City."

Project Team

James Colizza, Anthony Bruni, Nic De Socio – Colizza Bruni Architecture Inc.

Award of Merit: Urban Infill (low-rise)

Zen Barn, 148 Ivy Crescent

Zen Barn, 148 Ivy Crescent

Since the area sees a lot of foot traffic- it was important that Zen Barn be a project that would be appreciated and enjoyed by passersby. The overall size of the home and its placement on the narrow lot were carefully considered so as not to overwhelm the streetscape. The home respects the scale of the surrounding early 20th century homes. While definitely modern in design, the use of the reclaimed white oak on the home's exterior, the recessed carport and the landscaped green space at the front and side courtyard ensures this environmentally friendly home both complements and enlivens the surrounding neighbourhood. The landscape design implements various water conservation techniques. All new plants are drought tolerant and no conventional sod was used. The pavers used are permeable allowing unfettered natural water cycles and providing a natural water supply to plants. The home received LEED for Homes Platinum certification.

Jury's comments:

AN: "An elegant and thoughtful contemporary building that is harmonious in massing and detail with the existing street frontage. The composition of the interior courtyard is particularly impressive - animating the street through the living space, framed on both sides by floor to ceiling glass."

PF: "A fresh and intelligent composition that enriches the public domain. Both unveiled and veiled, this building cleverly plays with a series of extrusions and subtractions, and seems to provide a link between the interior and exterior of great richness from the interior courtyard, the front porch and the rooftop terrace. The staging from the street is particularly well-done and the scale of the whole and the details demonstrates a great mastery of the work."

GG: "It's an elegant yet humble architecture. It's approachable as a home and at a scale that acknowledged the neighborhood . I like the literal transparency that engaged the street. It's brave:not afraid of it's context."

Project Team

Christopher Simmonds, Rick Shean – Christopher Simmonds Architect Inc.
Roy Nandram – RND Construction
David Walker – Genivar
Mark Filoso – Alpha Energy Systems
Denis Groulx – Greentech Insulation
Richard Groulx – RNS Masters
Neil Fitzpatrick – ALC/UCC Contractors (landscape)
Phil and Tom Priddle – The Wood Source
Brian Vlaming, Jon Frolander – LTR Industries
Vivien Frenkel and David Moher – Project Owner/Developer

Award of Merit: Urban Infill (mid- to high-rise)

360 Lofts Condominium, 360 Cumberland Avenue

360 Lofts Condominium, 360 Cumberland Avenue 

360 Lofts Condominium, located on the west side of Cumberland Avenue between York and George Streets, provides 30 modest new homes within walking distance of urban transit, employment centers, shopping districts and public parks. At a City-wide scale, this project showcases that modern, contemporary, infill construction in the four- to six-storey scale is possible and can be successful.

Jury's comments:

AN: "A vibrant and eclectic infill building that puts balconies and active frontages on street and lane alike. Works a tight urban site to maximize its mid rise scale to the fullest."

PF: "An eminently urban project, as it provides maximum density, a strong street presence and an interesting composition. The result is an impression of an attractive collage, a multi-sided connection to the street, a rhythmic response rather than a silent mass. The architectural inscription is successful and fully assumes the framing of the street."

GG: "It's a well integrated and artful contextual fit while remaining contemporary. It handles the most mundane programmatic issues with a subtly and design that's refreshing. It manages a collection if materials simultaneously in a confirm table way and in doing so, belongs to its context."

Project Team

Toon Dreessen – Farrow Dreessen Architects Inc.
Jon Turner – Adjeleian, Allen, Rubeli Ltd.
Richard Chiarelli – Chiarelli Engineering
Douglas Gray – DB Gray Engineering
Jakub Ulak Surface Developments Ltd, Tega Developments – Project Owner/Developer

Award of Merit: Campus Infill (special category)

Robert C. Gillett Student Commons, 1385 Woodroffe Avenue

Robert C. Gillett Student Commons, 1385 Woodroffe Avenue

The new centrally located Robert C. Gillett Student Commons at Algonquin College wraps around a new active campus greenspace and outdoor commons, which carefully connects to existing buildings on campus and reinforces an existing pedestrian circulation system. Views back and forth animate each space with student activity. A striking prow leads one into this green space from Woodroffe Avenue, marking a key entrance to the campus.

Jury's comments:

AN: "Whilst the jury was split on the execution of the building and its interface with the adjacent greenspace, the student centre is a positive addition to the campus that signals intent to reclaim the central quad for pedestrians. The open, balconied configuration of the building's central atrium felt appropriately democratic - pulling campus admin and activities out from behind closed office doors, to engage with the student population. The jury wishes to encourage the College to continue the transformation of their campus central zone, from the current sea of parking to a place for student life."

PF: "The panel would have appreciated having a general plan of the campus and understanding how this building could serve as a pretext for the composition of spaces that are more urban, more civil and that, over time,could help the areas that are still poorly defined."

GG : "There is clear recognition of advancing both the plan and the language of the campus in this project. There is a need for the vision to be documented within a context of the overall plan in order to complete the vision for future projects."

Project Team

Stephen Teeple, Chris Radigan, Eric Boelling, Tomer Diamant, Rob Cheung, Carla Pereja – Teeple Architects Inc
Ernie Patton, Donna Johnston – IBI Group Architects
Rob MacGowan, John Boisonnault – PCL Constructors Canada
Peter Spal, James Moffat, Neno Kovacevic - IBI Group Civil Engineering and Landscape Architecture
Michael Petrescu – Adjeleian, Allen, Rubeli Ltd.
Fahim Hassam – Crossey Engineering Ltd.
Algonquin College – Project Owner

Award of Excellence: Student projects

Urban Agritecture, Foster Farms

Urban Agritecture, Foster Farms

Urban Agritecture (UA) is a proposal for the redevelopment of Ottawa's Foster Farm Community Housing located in the Queensway Terrace North neighbourhood. UA seeks to develop a new housing typology that opens up home ownership to a much wider spectrum of people. Using specific incentives offered by CMHC, a target of $100k is set for land, services, construction and profit. The monotony that plagues social housing will be replaced with individualized units as owners move in and finish their 'bare bones' homes at their own pace.

Jury's comments:

AN: "This entry started with a crisp and innovative brief that caught all the jurors' attention – grounded in real world observations of demographics and economics. The project itself is clearly executed, precise yet playful – and stood head and shoulders above its peers."

PF: "Particularly successful method and strategy. The approach is consistent and the ensemble is a direct result (without falling into the "design" trap)."

GG: "A thoughtful approach to a concept that requires great study.

Project Team

Lucas Boyd – Carleton University, Azrieli School of Architecture & Urbanism

Award of Merit: Student projects

YouCube, 1 Beechwood Avenue

YouCube, 1 Beechwood Avenue

YouCube is situated between the neighbourhoods of Vanier and New Edinburgh, within close proximity to the downtown core. The project acknowledges its context, bridging two areas of different character and feel. In addition to increasing density in the area and presenting a solution to the housing question in Ottawa, the design also endeavors to offer subsidized and affordable housing as well as market housing solutions within one development. By integrating different unit typologies around a system of public and semi-public shared spaces, a new place of community and dwelling between different character areas can be established. The integrated pedestrian streets encourage communal engagement and an active, connected community.

Jury's comments:

PF: "The issue of the connection between the community, retail and private spaces is clearly laid out and the response seems to be based on relevant observations. While fitting in with a set of sure values, the proposal also offers interesting findings."

GG: "Most cities could benefit from the conceit of integrated housing typologies and open space . It's a strong concept."

Project Team

Mateusz Nowacki – Carleton University, Azrieli School of Architecture & Urbanism

Award of Merit: Student Projects

417 Rideau

417 Rideau

This project explores an alternative path to intensification that focuses on community, accessibility and public space rather than tower views and prestige. 417 Rideau truly engages with both of the border conditions it faces. Instead of stacking units to meet intensification goals, the units are laterally compressed onto the site, creating a meandering horizontal tower. This form is manipulated in such a way that absorbs both landscapes and is carefully articulated to create both public spaces and different housing typologies.

Project Team

Lucas Boyd, Shane Dalke – Carleton University, Azrieli School of Architecture & Urbanism

Award of Merit: Visions & Master Plans

Downtown Moves: Transforming Ottawa's Streets

Downtown Moves: Transforming Ottawa's Streets

Downtown Moves provides an innovative and comprehensive new Street Design Decision-Making Framework, along with practical design solutions, to guide a wide range of planning and engineering projects proposed for the downtown. The overall aim is to make walking, cycling and transit more comfortable and convenient by restoring a balance among all street users and by improving the streetscape environment.

Jury's comments:

AN: "This project is commended for tackling head-on some of the most pertinent questions facing transportation in urban areas."

PF: "This is a very important exercise in urban planning. It poses the question of "How can we live together ?", the subject of urban architecture, and the answers are appropriate, particularly in the context of mitigation."

GG: "A very important and well structured effort on mobility networks and systems of the City. While this is an important aspect of planning, I look forward to this system being expanded to connect to others throughout the City and presented in a beautifully document for the general public."

Project Team

Ron Clarke, Ana Stuermer, Mark Baker – Delcan Corporation
David Leinster, Donna Hinde, Robin Chubb – The Planning Partnership
Marc Jolicoeur, Bartek Komorowski – Vélo-Québec
Ken Greenberg – Greenberg Consultants Inc.
Jill Sparling – David S.McRobie Architects Inc.
Nelson Edwards – City of Ottawa, Project Owner/Developer

Award of Merit: Visions & Master Plans

Rideau Canal Multi-Use Crossing, Environmental Assessment Study

Rideau Canal Multi-Use Crossing, Environmental Assessment Study

The Rideau Canal multi-use crossing features a continuously curving deck that gradually rises up from the west-side heritage landscape. It widens out at centre span over the canal to provide a lookout zone that encourages users to pause and enjoy the spectacular setting. It demonstrates that a minimal contemporary design aesthetic can work well in an important heritage setting. Structure, architecture and landscape come together to provide a strong sense of place.

Jury's comments:

AN: "A thoughtful and solid analysis that concludes with a simple and elegant structure to support active transportation uses. Visual representation is clear and fluid."

PF: "The city also has artworks that punctuate space, that create landmarks, which often form singular experiences. In this case, the solution used to connect the two banks is simple and intelligible. The pretext of the curve is obvious and well presented."

GG: "It's nice to see infrastructure elevated to the level of art. In doing so , this project offers moments if pause and reflection giving different perspectives of the City."

Project Team

Mark Langridge, Peter Fletcher Smith – DTAH
Michel Vachon, Peter Steacy, Tim Dickinson – MMM Group
Colin Simpson – City of Ottawa, Project Owner/Developer